UTVECKLING SKER PÅ LANDSBYGDEN

När vi talar om framtidens samhällsutveckling hamnar fokus ofta på städer och stora innovationskluster. Det är där människorna och idéerna finns, sägs det. Det är där innovationen sker. Stockholm är ett bra exempel på en innovations- och startupscen som får mycket uppmärksamhet för sina framgångsrika företag och nytänkande entreprenörer. På Letavis är vår erfarenhet tydlig: några av de mest modiga, hållbara och verklighetsförankrade förändringsresorna sker just nu – utanför storstädernas gränser.

Landsbygden är inte bara en plats för rekreation, produktion eller nostalgi. Den är en testbädd för innovation och nytänkande. Den rymmer företagare, eldsjälar och organisationer som vågar tänka nytt och göra annorlunda, ibland drivet av nyfikenhet och i andra fall för att man står inför en utmaning som måste lösas akut. Här finns inte alltid mest resurser – men ofta störst vilja och praktisk erfarenhet, sådan som man inte kan läsa sig till.

Småskalighetens styrka

I våra uppdrag ser vi hur små orter och landsbygdsregioner lyckas genomföra förändringar som stora system brottas med. De arbetar närmare människorna, har kortare avstånd mellan idé och handling, och vågar ofta agera snabbare. Det skapar utrymme för långsiktig platsutveckling som är både hållbar och verklighetsnära. Många jordbruk är idag snabba och nyfikna när det kommer att ta till sig AI och digitala lösningar, i städerna hyser en rädsla över att arbetskraft ska bytas ut mot AI och digitala verktyg. I vissa fall krävs hela business case för att anställa nya administrativa och strategiska roller i städernas tech jättar, men på landsbygden står man stadigt i att hantverket inte kommer datoriseras i första taget. Att utgå från det som redan finns – människorna, naturen, traditionerna, resurserna – och bygga vidare därifrån.

AKIS – en motor för förändring

För att möjliggöra denna utveckling krävs samverkan mellan olika aktörer. Här spelar nätverk som AKIS (Agricultural Knowledge and Innovation Systems) en central roll. AKIS är ett nätverk som kopplar samman lantbrukare, forskare, rådgivare och företag för att främja kunskapsutbyte och innovation inom jordbruket.

På Letavis är vi en del av AKIS genom att föra ut forskningsbaserad innovation till lantbruket. Vår produkt Amoravis™ bygger på många års forskning, och vårt uppdrag är att översätta den kunskapen till praktisk nytta. Genom nära samarbete med lantbrukare – via fältförsök, dialog och anpassning – säkerställer vi att teknologin fungerar i verkligheten och ger verkliga resultat.

Vårt engagemang inom AKIS är fortfarande nytt, men vi ser stora möjligheter i att bli en aktiv del av det breda nätverket. Genom att delta i branschnätverk och samarbeta med forskare och rådgivare bidrar vi till att bygga en mer dynamisk och samverkande innovationsmiljö, där kunskap både sprids och utvecklas. På så sätt stärker vi den svenska jordbrukssektorn – och bidrar till att göra den mer hållbar, konkurrenskraftig och motståndskraftig.

En ny berättelse

För att nå hela vägen krävs inte bara rätt stöd och resurser – det krävs också nya berättelser. Om vi alltid pratar om landsbygden som en plats med utmaningar, tappar vi kraften som redan finns där. Vi behöver synliggöra initiativen som fungerar, och lyfta de aktörer som driver förändring, lokalt och hållbart.

Att satsa på landsbygden är inte välgörenhet – det är strategi. Det är en investering i Sveriges framtid som vi är med och driver.